Otizm alternatif tedaviler, brokoli, B6 takviyesi, vitamin, mineral, şelasyon, müzik, duyusal terapi, melatonin

Okul öncesi çocuklarda otizmin hafif-orta semptonlarının tedavisi konusunda akla ilk olarak ilaçsız davranış eğitim terapileri (ABA Davranış Terapi Eğitimi , UDA) gelmektedir. Ancak Otizm tedavisi üzerine yapılan çalışmalardan da haberdar olmak aileler için önemli bir konu. Gelin bu konularda yani Otizm tedavisi, Bitkisel ve alternatif tedavi çalışmaları konusunda neler oluyor birlikte göz atalım.

Otizm Alternatif Tedavileri Nelerdir?

Otizm spektrum bozukluğu gibi hastalığı olan birçok kişi, etkinliği kanıtlanmış ve dünyada resmi müfredatta kullanılan Aba terapi eğitimi(Uda) davranış terapileri yanında alternatif tedavileri de birlikte kullanmayı düşünür.

Ancak alternatif tedavilerin etkinliği ve güvenliği yeterince araştırılmamıştır. Otizm tedavisi erken yaşlarda teşhis edilmesiyle, davranış temelli eğitimlerle mümkündür. Aba terapi eğitimleri dışında bilinen yöntemleri ailelerden gelen yoğun istek üzerine derledik.

Otistik çocukların ebeveynleri ve bu durumdan etkilenen yetişkinler, herhangi bir takviye almadan veya alternatif yöntemler denemeden önce bir doktora danışmalıdır.

Yine de otizmde alternatif tedaviler üzerine yapılan çalışmaları, brokoli filizlerinde bulunan sulforaphane; B6 magnezyum takviyeleri ; Kazeinsiz glütensiz diyetler ; Müzik terapisi ; Omega 3 takviyesi ; Duyusal terapiler, Ergoterapi; İşitsel entegrasyon eğitimi ve şelasyon gibi konularda merak edilenleri aileler için derledik haydi devam edelim.

OTİZMDE ALTERNATİF TEDAVİLER ÜZERİNE YAPILAN ÇALIŞMALAR

Nörotransmiterler olarak hareket edebilen amino asitler, OSB’li kişilerin serotonin seviyelerini düzenlemeye yardımcı olabilir. Taurin görsel öğrenmeyi geliştirebilir ve L-Carnosine, otizmi olan insanlar için tekrarlayan sözlü alışkanlıklara yardımcı olabilir .

Brokoli filizleri ve sulforaphane

Brokoli filizlerinde ve turpgillerden bazı sebzelerde bulunan bir bileşik olan sulforaphane , bir çalışmaya göre otizmle ilişkili sosyal, davranışsal problemler üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabilir.

4 . Bileşik olarak adlandırılan ve bazı hücrelerde otizm, DEHB, dikkat eksikliği ve hiperaktiviteyi ve tekrarlayan davranışları azaltabilen bir “ısı şoku” tepkisini tetikler.

Bunun yararlı bir etkisi olup olmadığını belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Şelasyon ile ağır metal temizliği

Şelasyonla ağır metal temizliğinin kökeni tersane işçilerinin maruz kaldığı kurşun arsenik ve kadmiyum gibi bazı ağır metalleri vücuttan uzaklaştırmaya yarayan ilaçların kullanılması fikriyle ortaya çıkmıştır.

Ancak bu yöntemi destekler nitelikte çok sayıda araştırma olsa da, ağır metal birikmesinden kaynaklanıp kaynaklanmadığı hala tam olarak kanıtlanmayan, otizm gibi bir konuda zararlı etkileri birçok araştırmada ortaya konmuştur. Bundan dolayı yöntem çok tartışmalı bir durumdadır.

İşitsel entegrasyon eğitimi (AIT)

İşitsel işleme eksikliklerini ve konsantrasyonu iyileştirmeye yardımcı olabilir. Fonksiyon geliştirmek için elektronik olarak değiştirilmiş müzikten faydalanmayı veya sesleri dinlemeyi içerir . Bu, dinleme veya odaklanma konusunda sorun yaşayan OSB’li kişiler için faydalı olabileceğine yönelik bazı araştırmalar mevcuttur.

Otizmli kişilerin dikkat dağınıklığına neden olabilecek, stres yaratabilecek, sosyal ve akademik performansı olumsuz yönde etkileyebilecek sesleri maskeleyebilmesine yardımcı olmak için özel olarak olarak geliştirilmiş, Ses yatıştırıcı olan ses parçaları yüklü bir MP3 oynatıcıdır.

Parçalar iki tür sesi birleştirir. Doğa seslerinin canlı kayıtları ve beyaz gürültü. Düşük seviyelerde insanlar sohbet edebilir, etkileşim kurabilir. Daha yüksek ses seviyesindeyse parçalar duyusal aşırı yüklenmeyi azaltmak için, sesleri ve gürültüyü kapatabilir.

B6 / Magnezyum takviyeleri

B6 vitamin takviyesi 20 yılı aşkın süredir otizm için popüler bir tamamlayıcı tedavi olmuştur. Araştırma çalışmaları, kullanımları ile semptomlarda hafif iyileşme bildirmiştir.

Kazeinsiz ve glütensiz diyetler

Kazeinsiz ve glütensiz diyet değişiklikleri, eşlik eden bir durumun davranışını veya gastro intestinal semptomlarını iyileştirmeye yardımcı olabilir. Otizmle yaşayan ailelerin en az yarısı bunu alternatif bir terapi olarak deniyor.

Ancak çoğu araştırma bunun geçerli, yararlı bir tedavi seçeneği olduğunu gösteriyor. Bir çocuğun veya yetişkinin beslenme ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlamak için yeme alışkanlıklarında büyük değişiklikler yaparken bir beslenme uzmanı veya diyetisyenle çalışmak önemlidir.

Diyetteki değişikliklerle birlikte semptomların değişip değişmediğini belirlemek için bir plan yapın ve değişikliklerin çabaya değip değmeyeceğini objektif olarak gözlemlemeleri için davranış terapistlerinden destek alın.

Bir gelişme kaydedebilmek için, yüksek şeker ya da yüksek yağ içeren işlenmiş gıdaların tüketimini azaltmak, meyve ve sebze gibi daha faydalı gıdaları tüketmek örnek olarak gösterilebilir.

Dimetil glisin (DMG) ve trimetil glisin (TMG)

Dimetisil glisin ve trimetil glisin, otizmi tedavi etmek için önerilen besin takviyeleridir. Bazı küçük çalışmalar, plasebo ile karşılaştırıldığında hiçbir etki bulamadı .

Melatonin takviyeleri

Melatonin takviyeleri, otizmli çocuklarda uyku bozukluğunu azaltmaya yardımcı olabilir. Yetersiz uyku, tekrarlayan davranışlarla sosyal problemler, semptomları kötüleştirebilir.

Müzik terapisi

Müzik terapisi, bazı çalışmalara göre, diğer eğitim ve terapi müdahaleleriyle eşleştirildiğinde yani birlikte kullanıldığında otizmli çocuklar için sosyal ve iletişim becerilerini geliştirmeye yardımcı olabilir.

Müziğin herhangi bir psikolojik veya nörolojik sorunu olmayan insanlarda bile, psikolojik olarak zorlandığı dönemlerde destekleyici, iyileştirici gücü biliniyor.

Dünyada Otizmli bireylerde beyindeki frekanslardaki değişikliklere odaklanan birçok çalışma yapılmasına rağmen henüz kanıtlanmış bir teknik yok, fakat çalışmalar umut verici olabilir.

Omega-3 yağ asitleri

Omega-3 yağ asitleri takviyesi bazı küçük çalışmalarda tekrarlayan davranışları, hiperaktiviteyi ve sosyal beceri sorunlarını azalttığı gösterilmiştir.

Gevşeme stratejileri ve farkındalık

Meditasyon, gevşeme egzersizleri otizmli kişilerin aşırı uyarılmış hissettiklerinde sakinleşmelerine yardımcı olabilir. Ağırlıklı giysiler veya basınç masajı bazen semptomları hafifletebilir. Yoga, kaygıyı azaltırken, bazı çocuklarda huzur duygusunu artırmasına yardımcı olabilir.

Duyusal terapiler, Ergoterapi

Ergoterapi, duyu bütünleme çalışmaları otizmli kişiler için dokunma, ışık, denge veya işitme duyarlılığını azaltabilir. Duyusal işleme bozukluğunun tedavisine benzer şekilde, otizm için duyusal terapiler, yani duyu bütünleme ve ergoterapi, duyuları yeniden eğitmeye yardımcı olabilecek bir meslek terapisti tarafından yapılır.

Tipik olarak, otistik çocuğun daha geniş bir stimülasyon yelpazesine alışmasına yardımcı olmak için nazik ve eğlenceli bir şekilde aktivitelere yavaşça tanıtıldığı bir “duyusal diyet” planı oluşturur.

Otizm nedir? Otizmin Nedenleri, Çeşitleri, Otizmli çocuklarda Eğitim tedavisi ve konuşma

12 Maddede Ergoterapi

Disleksi hakkinda bilgiler

Otizm alternatif tedaviler, brokoli, B6 takviyesi, vitamin, mineral, şelasyon, müzik, duyusal terapi, melatonin

Dehb Nedir? Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu

FAYDALI MAKALELER

Eğitim Programları

Makaleler

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top
Sosyal etkileşim becerileri Çocuklar için Duyusal masaj el göz denge korrdinasyon ve ortak dikkat becerileri cocuk etkinlikleri Oyun Atolyelerimiz Basliyor
Bilişsel gelişim örüntü etkinliği Duyusal masaj el göz denge korrdinasyon ve ortak dikkat becerileri cocuk etkinlikleri Otizm Programı Yüzme Eğitimleri Oyun Atolyelerimiz Basliyor Çocuklar yüzme etkinliği